Θεραπεύστε τώρα την Περιοδοντίτιδα & Ουλίτιδα στη Χειρούργο - Οδοντίατρο Τσαχουρίδου Ιωάννα στoν Εύοσμο Θεσσαλονίκης

 
 
 
 

Ουλίτιδα

 
 
Η ουλίτιδα αποτελεί μια φλεγμονή των ούλων με κύρια συμπτώματα την αιμορραγία και το οίδημα (πρήξιμο των ούλων). Η ουλίτιδα είναι πλήρως αντιστρεπτή νόσος και η θεραπεία της περιλαμβάνει την υπερουλική και υποουλική αποτρύγωση (‘βαθύς καθαρισμός’ των δοντιών) σε μία ή δύο συνεδρίες με τοπική αναισθησία ανάλογα με την βαρύτητα.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Περιοδοντίτιδα

 
Η περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των στηρικτικών ιστών του δοντιού καθώς η τρυγία (πέτρα) έχει επεκταθεί υποουλικά και έχει προκληθεί απώλεια οστού. Η περιοδοντίτιδα έχει στάδια βαρύτητας (αρχόμενη, μέτρια, προχωρημένη) και διάφορα συμπτώματα όπως αιμορραγία, οίδημα, κακοσμία, κινητικότητα δοντιών, παθολογική μετακίνηση δοντιών (τα δόντια αραιώνουν και μετακινούνται προς τα έξω). Η προοδευτική απώλεια οστού μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών.

Η περιοδοντίτιδα είναι μικροβιακής αιτιολογίας με υφέσεις και εξάρσεις. Παράγοντες που επιδρούν στην εξέλιξη της περιοδοντίτιδας είναι το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, το οικογενειακό ιστορικό περιοδοντικής νόσου.
 
 
 
 
 
 

Η θεραπεία της Περιοδοντίτιδας

 
Περιλαμβάνει την υπερουλική και υποουλική αποτρύγωση ανά τεταρτημόριο στόματος σε 4 συνεδρίες με τοπική αναισθησία όπου ουσιαστικά επιτυγχάνεται ένας βαθύς λεπτομερής καθαρισμός της μικροβιακής πλάκας και των τρυγιακών εναποθέσεων (πέτρα) ανά δόντι. Πραγματοποιείται κύριως με χρήση υπερήχων και εργαλειών χειρός. Ο συνδυασμός αυτός κρίνεται ο πιο αποτελεσματικός στη θεραπεία της περιοδοντικής νόσου, ενώ η χρήση αντιβιοτικών, προβιοτικών, συσκευών laser, συσκευών αεροστίλβωσης είναι επικουρικός και εφαρμόζεται κατά περίπτωση. Η θεραπεία πραγματοποιείται σε 4 συνεδρίες για μεγαλύτερη άνεση του ασθενή και έλεγχο της συμμόρφωσής του στην άσκηση στοματικής υγιεινής σε εβδομαδιαία βάση από εμάς. Εφόσον χρειαστεί, η θεραπεία πραγματοποιείται σε 2 συνεδρίες με μικρό μεσοδιάστημα και εφαρμόζουμε το πρωτόκολλο της συνολικής απολύμανσης του στόματος. Το πρωτόκολλο αυτό εφαρμόζεται αν μας το υπαγορεύει το ιατρικό ιστορικό του ασθενή ή πρακτικοί λόγοι (αδυναμία προσέλευσης του ασθενή πολλές φορές στο ιατρείο). Η αποτελεσματικότητα του είναι ίδια με αυτήν των 4 συνεδριών απλά πραγματοποιούνται μεγαλύτερης διάρκειας συνεδρίες.
 
 
 
 
 

Το θεραπευτικό σχήμα που εφαρμόζεται στο ιατρείο μας και είναι προσαρμοσμένο πάντα στις ανάγκες του κάθε ασθενή:

 
Τα στάδια που ακολουθούνται είναι τα εξής:

  • Πρώτη συνεδρία: Λήψη εκτεταμένου ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού , λήψη περιακρορριζικών ακτινογραφιών και αρχικών φωτογραφιών, λήψη περιοδοντικών δεικτών για εκτίμηση της βαρύτητας της νόσου κλινικά-Κατάρτιση Σχεδίου θεραπείας και συζήτηση με ασθενή. Εκπαίδευση ασθενή στα μέσα στοματικής υγιεινής.
  • Αρχική αιτιολογική θεραπεία σε 2-4 συνεδρίες (Βαθύς καθαρισμός).
  • Επαναναξιολόγηση του ασθενή σε 6 εβδομάδες για αξιολόγηση του θεραπευτικού αποτελέσματος (υποχώρηση των συμπτωματων της νόσου). Στο στάδιο αυτό αξιολογούμε διάφορες παραμέτρους και αποφασιζουμε αν ο ασθενής είναι περιοδοντικά σταθεροποιημένος για να συνεχίσει με οποιαδήποτε αποκατάσταση (προσθετική ή ορθοδοντική) προβλέπει το σχέδιο θεραπείας και να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα περιοδοντικών επαναλέγχων. Σε περίπτωση που εντοπίσουμε δόντια με υπολειμματικές βλάβες προχωράμε σε επαναθεραπεία η πιθανή χειρουγική προσέγγιση εφόσον κρίνουμε ότι είναι απαραίτητη.
  • Μετά το πέρας της περιοδοντικής θεραπείας ο ασθενής εντάσσεται σε ένα αυστηρό πρόγραμμα επανελέγχων το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες του ασθενή (3-4 μήνες σε προχωρημένη περιοδοντίτιδα, κάθε 6 μήνες σε αρχόμενη και μέτριας βαρύτητας, ανά 6-12 μήνες σε χρόνια ουλίτιδα).